Kommunegrænsen spænder ben: Kan ikke komme med skolebussen

Her starter Sabrina Stoltze Hougaards børns cykeltur, hvis de skal cykle til skolebussen. Foto: Sabrina Stoltze Hougaard.

Kommunegrænsen mellem Syd- og Norddjurs er afgørende for, at Sabrina ikke kan få fragtet sine børn til og fra skole med skolebus.

Af Andreas Holm Hansen, Frida Bak Norholt og Freja Dybro


Hver morgen hopper tusindvis af skolebørn i Danmark på de mange skolebusser rundt om i landet for at blive transporteret til den lokale skole.

Men for Sabrina Stoltze Hougaards børn, der går i henholdsvis 2. og 5. klasse, er det ikke bare lige at hoppe på skolebussen og køre i skole.

Familien bor nemlig på kommunegrænsen mellem Syd- og Norddjurs Kommune. Én indkørsel i Syddjurs og én indkørsel i Norddjurs.

Fordi størstedelen af hendes grund ligger i Syddjurs, er det den kommune, hun tilhører.

Det vil sige, at hendes børn ikke er berettiget til en skolebus, der kører dem i skole i Norddjurs Kommune.

Størstedelen af Sabrina Stoltze Hougaards grund ligger i Syddjurs Kommune. Foto: Freja Dybro.

Det betyder, at børnene skal ud på en 3,4 kilometer lang tur til den nærmeste skolebus. Den 3,4 kilometer lange tur til skolebussen byder på en smal og hullet landevej med en lige så ujævn rabat, som børnene jævnligt presses ud i, når der er mere end en bil på vejen.

Det er der tit, for vejen bliver brugt af borgere i området, der pendler til Aarhus hver dag. Og det er i den myldretid, at børnene skal cykle på vejen.

“Det betyder, at man sidder med sin telefon og venter på, at de skriver: ‘Jeg er kommet frem nu’. Hvis de ikke lige får det gjort, så skal man jo have fat i dem,” siger Sabrina Stoltze Hougaard.

Skoleflytning

Ved udgangen af skoleåret 2021 lukkede Ørum Skole. Det var den skole, Sabrina Stoltze Hougaards ældste søn havde gået på indtil da. Her var han glad for at gå, og transporten derhen var intet problem med skolebussen på trods af, at familien er bosat ude på landet, og at skolen lå uden for deres hjemkommune i Syddjurs.

Før Ørum Skole lukkede, var der en anden skolebusrute, der kørte tættere på Sabrina Stoltze Hougaards adresse, som hendes dreng kunne komme med.

“Så kunne han komme med oppe på Gammel Landevej. Det er jo bare at cykle ud og så lige 500 meter op. Så kunne han stå af og på der,” fortæller Sabrina Stoltze Hougaard.

Lukningen af skolen betød, at skolebusruterne måtte laves om, fordi børnene nu skulle andre steder hen end Ørum Skole.

Efter lukningen ønskede sønnen at flytte skole til Børneby Midt, da han havde gået i børnehave i Glesborg, og hans venner derfra allerede gik på skolen.

“Så kunne man sige, at jeg bare kunne have valgt at sætte mine børn på friskole i Nimtofte, men jeg vil jo gerne støtte mine børn i at bevare de gode relationer, de har,” forklarer Sabrina Stoltze Hougaard.

Sabrina Stoltze Hougaard har selv gået på Ørum Skole dengang hun var barn. Foto: Privat.

“Ikke vores bord”

Hele problemstillingen omkring skolebussen opstår, fordi Sabrina Stoltze Hougaard og hendes mands ejendom ligger lige på kommunegrænsen.

Ifølge folkeskoleloven har kommunen ansvaret for at få elever transporteret i skole, hvis de bor i skoledistriktet. På undervisningsministeriets hjemmeside fremgår det yderligere, at kommunen skal sørge for befordring for børn i femte til sjette klasse, hvis de har mere end seks kilometer i skole.

Illustration: Norddjurs Kommune.

Når man ser på kortet ovenfor over skoledistrikter i Norddjurs Kommune, fremgår det, at hvis Sabrina Stoltze Hougaards adresse havde ligget i Norddjurs Kommune, havde hendes børn tilhørt Børneby Midt skole. Dermed ville hendes børn være berettiget til skolebus til Børneby Midt skole, hvis bare ejendommen lå i Norddjurs Kommune, fordi der er ti kilometer til skolen.

Mads Holm-Petersen, der er souschef i Vej og Ejendom i Norddjurs Kommune, er heller ikke i tvivl, hvis Sabrina Stoltze Hougaards adresse havde været i Norddjurs Kommune:

“Så skal vi køre dem. Det er der ingen tvivl om.”

Sabrina Stoltze Hougaard har ad flere omgange forsøgt at få skolebussen lidt tættere på deres ejendom, men alle gange forgæves. Hun har sågar haft kontakt til Norddjurs Kommune i et forsøg på at få flyttet kommunegrænsen, men også det har været forgæves.

“Vi kan ikke lave en omvejskørsel eller sætte os selv i ekstra udgifter. Det er der simpelthen ikke hjemmel til. Vi skal bruge borgernes penge på den optimale måde,” siger Mads Holm-Petersen.

“Altså helt ærligt, vi snakker 90 meter, og det er vores jord. De her 10 hektar lige rundt om vores hus er jo vores,” siger en frustreret Sabrina Stoltze Hougaard.

Sabrina Stoltze Hougaards ejendom ligger lige ved kommunegrænsen. Det trekantede stykke jord, der ligger i Norddjurs Kommune, er også Sabrina Stoltz Hougaards grund. Foto: Google Maps.

I et skriftligt svar skriver Syddjurs Kommune til os: “Et forhold omkring skolebusruter vil ikke kunne retfærdiggøre en ændring af en kommunegrænse.”

Jens Kannegaard Lundager (DF), der er næstformand for Børne- og Ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, forstår frustrationerne hos Sabrina Stoltze Hougaard.

“Jeg forstår godt den situation, hun står i, men hvis vi ændrer det for hende, så kommer der mange andre, som også vil kræve, at vi laver undtagelser for dem. Uanset hvor meget vi gerne vil hjælpe, har det bare nogle konsekvenser, som kan blive meget dyre økonomisk,” skriver Jens Kannegaard Lundager i en mail.

Håber på cykelstier

På trods af at foråret er på vej, og den lange vej til stoppestedet bliver oplyst af morgenlyset, er Sabrina Stoltze Hougaard stadig ikke rolig.

Hun har to ønsker for fremtiden. Udover et busstoppested tættere på sit hjem, har hun en forespørgsel, som ville give hende lidt mere ro.

“Når kommunen har børn ude på landet, kunne de godt lave nogle sikre cykelstier,” siger Sabrina Stoltze Hougaard.

Her kan du se Sabrina Stoltze Hougaards børns rute til skolebussen:

Video: Frida Bak Norholt.

Be the first to comment on "Kommunegrænsen spænder ben: Kan ikke komme med skolebussen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*