Erik frygter at bo ved siden af en ruin 

52-årige Erik Boye Kirk bor i den lille landsby Allelev med sin familie, og her har de boet siden de flyttede fra Aarhus for 19 år siden. Foto: Signe Find Bennetsen.

Erik Boye Kirk er nabo til et ubeboet hus i forfald. Han frygter, at det ender som en ruin, hvis ikke det bliver solgt. 


Af Amila Ibrisagic, Anne Luna Skallerup Andersen og Signe Find Bennetsen.

“Så kan jeg lige åbne vinduet og plukke brombær, mens jeg står her ved mit køkkenbord,” siger Erik Boye Kirk. 

Bombærbuskene fra naboens grund klamrer sig til Eriks køkkenvindue. Efterhånden er brombærbuskene kommet så tæt på Eriks vindue, at han nu kan plukke brombær til marmelade uden at forlade huset. 

Erik vil gerne i kontakt med ejeren af nabohuset, så han kan få tilladelse til at gøre noget ved naboens bevoksning, der er kommet på afveje. 

Men det er svært.

Huset har været efterladt i de over 500 dage, det har været til salg. Ejeren er ikke til at få fat på og kommer sjældent på besøg.

Erik vil gerne skære brombærbusken til, men det kræver naboens tilladelse. Foto: Signe Find Bennetsen.

Den hvide maling på det ubeboede hus er lettere nedslidt. Ukrudtet vokser op og lægger sig som et tæppe over grusstenene i indkørslen. Ifølge Erik er det et spørgsmål om tid, inden huset bliver en ruin. 

Det er ikke et enkeltstående problem i Allelev. Erik udpeger et par andre huse, der står tomme, og nogle der er i forfald. 

Og dét er noget, der bekymrer Erik:  

”Jeg er næsten ligeglad med, hvem der bor derinde. Bare det er nogle, som vil holde det ved lige, så det ikke falder fra hinanden”, forklarer Erik Boye Kirk.

Erik bekymrer sig om de nedslidte huse, og frygter, at det kan have betydning for hans og de andre huse ved siden af. 

“For hvem gider at bo ved siden af en ruin,” spørger Erik Boye Kirk sig selv. 

Erik frygter, at der vokser et træ op igennem huset, hvis ikke der flytter nogen ind. Foto: Signe Find Bennetsen.

For Erik handler det ikke om, at græsset ved naboen er nyslået. Han savner bare en nabo, så der er liv i huset, og der er nogen, der vedligeholder det. 

Alligevel er Erik en smule bekymret ved tanken om, hvem der kan blive hans nye nabo. Han nævner, at han er bange for, at den lave husleje kan tiltrække nogen, som vægter den billige husleje højere end landsbyfællesskabet. 

Erik har gjort sig tanker om, hvad han selv kan stille op med naboens hus. Fra sit køkkenvindue har han drømt om, at kommunen udlejer huset til en socialt udsat familie eller en gruppe unge, som han kan være mentor for med sin baggrund som pædagog.

Men den drøm er ikke realistisk. 

Så nu drømmer Erik i stedet om, at der flytter en familie ind, som vil vedligeholde huset og være en del af landsbyen. 

Hvis det ikke sker inden for den nærmeste fremtid, så har han en anden løsning. 

“Jeg tror det er bedre at have få huse i Allelev, der er værd at bo i, end flere huse der er nedslidt – så hellere rive dem ned,” siger Erik Boye Kirk. 

Nedrivning har allerede været aktuelt én gang i Allelev, og nu er der et grønt område, der bruges til fodboldbane. 

Ifølge Boligsiden.dk er den gennemsnitlige liggetid for en villa eller et rækkehus på Norddjurs i februar 2024 190 dage. På Norddjurs er der 330 villaer til salg i februar 2024, hvoraf en af dem er nabohuset til Erik.

Be the first to comment on "Erik frygter at bo ved siden af en ruin "

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*