Lokale kræfter har reddet købmanden i Nimtofte: Ville blive en soveby uden

Tina Pedersen (tv.) og Mette Udengaard (th.) har brugt mange timer de butikslokaler, der lige om lidt skal huse ”Min Købmand.” Foto: Andreas Holm Hansen

Borgerne i Nimtofte har ventet længe, men takket være hårdt arbejde fra lokale kræfter, kan de nu se frem til en ny købmand, der ikke bare skal have et standardprogram.


Af Andreas Holm Hansen

Lokalerne i Nimtofte Købmandsgård står ikke længere så tomme, som de tidligere har gjort. Hylderne er ved at være på plads, og kølemontrerne står klar til at modtage de første varer. Min Købmand er lige på trapperne.

Mette Udengaard og Tina Pedersen er et stort smil, når de går ind i butikken og kigger på resultatet af mange timers hårdt arbejde. De har sammen med mange andre lokale borgere i Nimtofte stået for hele renoveringen af købmanden. Nu kan de endelig se afslutningen på en lang og sej kamp for igen at få en købmand i Nimtofte.

Da Dagli’Brugsen i december 2022 meddelte, at man måtte dreje nøglen om, gav det dybe panderykker i hele Nimtofte. Det kunne potentielt være dødsstødet for Nimtofte.

”Vi har mistet lægen, og busforbindelserne er skåret ned, og så kom den her butik og skulle lukke. Altså det var dødsstødet. Hvis ikke vi havde fået den op at køre, så havde det jo været en soveby,” siger Mette Udengaard.

Nedskæringerne på busforbindelserne har gjort det svært for nogle borgere i Nimtofte at få handlet. Specielt de ældre har været hårdt ramt af Dagli’Brugsens konkurs.

”Jeg kan jo se, at mange af de ældre tager bussen til Ryomgård for at handle. Det er jo næsten en hel dagsrejse for nogen,” fortæller Mette Udengaard.

Lukningen af Dagli’Brugsen betød, at de nærmeste indkøbsmuligheder for borgerne i Nimtofte var i enten Ryomgård eller Kolind, der ligger henholdsvis seks og syv kilometer væk.

Det er ikke kun et problem, at indkøb ligger længere væk, det har også konsekvenser for byen, når indkøbsmulighederne lukker.

”Der bliver bare en helt anden dynamik i samfundet. Man møder færre mennesker på gaden, fordi man ikke er på vej frem og tilbage,” fortæller Tina Pedersen.

1200 frivillige timer

Som formand for Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd har Mette Udengaard spillet en stor rolle i hele projektet med købmandsbutikken. Hun har boet i Nimtofte siden 2006, og sammen med resten af Nimtofte ville hun ikke give op uden kamp.

Et samarbejde med Dagrofa blev stablet på benene, og gennem salg af anparter fik Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd sat gang overtagelsen af butikslokalerne via et nyoprettet ejendomsselskab.

Med ejendommen på lokale hænder gik borgerne i gang med at renovere lokalerne.

”Alt er blevet gjort rent. Der er blevet ryddet enormt meget op, og smidt rigtig meget ud. Alle frysere, kølere og alt er blevet gennemgået,” fortæller Mette Udengaard.

Desuden er alt blevet malet, der lagt nye gulve, og alt inventar er skiftet ud. Mette Udengaard estimerer, at der i alt er brugt over 1200 timer i købmandsbutikken og på salg af anparter.

”Det er alle aldersgrupper, der har været her. Der har været unge mennesker fra 18-20 år og så op til 70-80 år, blandet kvinder og mænd,” siger Mette Udengaard.

55-årige Peter Olsen er manden, der skal drive den nye købmandsforretning. Han kommer oprindeligt fra Asnæs på Sjælland, men i marts måned flyttede han til Nimtofte.

Peter Olsen er manden der skal stå for driften af den nye købmand i Nimtofte. Foto: Andreas Holm Hansen.

Den garvede købmand er imponeret over borgernes ihærdighed, og det har betydet meget for ham, at butikken stort set er klar til brug.


”Det er jo altafgørende. Da jeg fik at vide, at butikken stod sådan, det er jo guld værd. Så kan du ikke få en bedre opstart,” fortæller Peter Olsen, der glæder sig over at være flyttet til Jylland.

”Jeg kan smaddergodt lide Jylland. Det er mennesker, det er natur, det er helheden i sig selv. Folk er så hjælpsomme her. Det er jo helt vildt, hvor meget de hjælper. Det virker som om, folk er mere glade på et eller andet plan. Der er bare en helt anden mentalitet.”

Hos Dagrofa, der har stået for tilknytningen af den nye købmand, er man også imponeret over, hvordan hele Nimtofte har stået sammen. Hans Meldgaard er ikke i tvivl om, at den frivillige indsats har haft betydning for, at der nu åbner en ny købmand.

”Det er hele grundstenen i det her. Hvis vi skulle købe alle de timer, der er blevet lagt dernede med frivillig arbejdskraft med håndværkere, så havde vi aldrig fået råd til at modernisere butikken på det niveau.”

Intet standardprogram

Den nye købmand skal være mere end bare et sted, hvor man handler ind til dagligdagen. Det skal være et sted, hvor man kan finde spændende varer, som man ikke har set før, og det skal give kunderne lyst til at komme igen.

Hos den nye købmand skal det være muligt at finde varer, som kunderne ikke har set før, og der skal løbende være prøvesmagninger.

”Det kan være kød, flødeboller eller spiritus. Det kan være hvad som helst. Det kommer an på, hvad jeg falder over.”

”Jeg gider ikke bare have et standardprogram. Det skal hele tiden skifte, fordi så er det ikke det samme, du kommer ind i hver gang. Selvfølgelig er der basale ting, folk skal kunne købe. Det siger sig selv,” fortæller Peter Olsen.

Kan være inspirationskilde

Nu er det blot de sidste ting, der mangler, før Peter Olen kan slå dørene op til sin nye butik i Nimtofte. Dermed kan Mette Udengaard og Tina Pedersen snart se resultatet af de mange timers arbejde.

De håber, at Nimtofte kan inspirere andre, som måske står i samme situation, som de gjorde tilbage i december 2022.

”Jeg håber da også, at hvis der er et landsbysamfund, hvor brugsen lukker, at de så tænker: ’Nå jamen, vi kan da prøve at henvende os i Nimtofte og høre, hvordan de klarede det’,” fortæller Tina Pedersen.

Mette Udengaard tror også på, at Nimtofte kan være et forbillede for andre landsbyer.

”Det tænker jeg godt, man kan, fordi der er jo noget ved at bo i en landsby. Altså, det giver bare et andet kendskab til hinanden, end hvis man bor på en stor by.”

Be the first to comment on "Lokale kræfter har reddet købmanden i Nimtofte: Ville blive en soveby uden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*